Den gamle damen i Tollbugata

Noen megleroppdrag er litt annerledes enn andre. Noen ganger dreier det seg faktisk ikke om bolig i det hele tatt.

Som megler er jeg stadig ute på befaring hos potensielle kunder. Jeg vet ikke alltid på forhånd hva slags type mennesker man kommer til og hvordan disse befaringene vil forløpe seg. Noen ganger blir slike besøk ganske annerledes enn man forventer.

Denne episoden utspiller seg noen år tilbake og undertegnede ble oppringt av fru Olsen – vi kan jo kalle henne det – som bodde i fjerde etasje i en blokk i Tollbugata. Hun ønsket en verdivurdering. Befaringen ble, som den jo ofte gjør, avtalt litt frem i tid for å få tidspunktet til å passe for begge i en travel hverdag. Så langt var alt normalt.

Dagen kom for befaringen, og jeg mottok sammen morgen en telefon fra fru Olsen. Dette er heller ikke så uvanlig da det hender boligeier finner ut at tidspunktet ikke passer, vil forklare veien eller liknende.

Les også: Hva er det med Ola?

I dette tilfellet kom henvendelsen som skiller seg litt ut ifra gjennomsnittet. Fru Olsen var dårlig til beins, sa hun, og lurte på om jeg ikke kunne ta turen innom vinmonopolet på veien og kjøpe en med flaske Odevi.
Dette hadde jeg hørt var er en slags billig konjakk som ofte benyttes av en type mennesker med et relativt høyt alkoholkonsum, men uten å ha tilstrekkelig budsjett til forbruket.

Jeg tenkte meg fort om og kom frem til at dette vel ikke hørte inn under megler oppdraget, som i dette tilfellet jo var en verdivurdering av leiligheten hun bodde i. Jeg hadde lagt opp et stramt løp, med flere befaringer på samme dag og tidsplanen var tett.

Fru Olsen godtok dette uten videre og en time senere ringte jeg på inngangsdøren i blokka. Døren ble åpnet og jeg ble ønsket hjertelig velkommen inn.
Mine mistanker ble raskt bekreftet. Her var det en person med stor sans for drikkevarer av den sterke sorten. Litt for stor sannsynligvis.
Jeg ble vist raskt rundt i leiligheten, men opplevde at interessen for både leilighetens verdi og for et potensielt salg, var forsvinnende liten.
Her var det nok et større ønske om å oppfylle et sosialt behov enn til å bidra til undertegnedes salgsbudsjett.

Les også: Da rottene flyttet inn

Vi eiendomsmeglere er gjerne utstyrt med en relativ stor grad av tålmodighet og jeg drakk derfor en tilbudt kopp med lunken pulverkaffe, samtidig som jeg får damens historie. Den var forresten ikke nevneverdig forskjellig fra de fleste andres, med oppvekst i Drammen, arbeidsliv i en mindre bedrift og nå pensjonisttilværelse.

Etter omtrent en time takket jeg for meg og reiste meg for å gå. Da fortalte fru Olsen at hennes mann – herr Olsen, for tiden oppholdte seg på Strømsø sykehjem grunnet fremskreden demens. Hun spurte meg deretter om jeg kunne stikke innom han på veien med Se og Hør og en pakke med Petterøes rulletobakk. Dette kunne jeg få kjøpt i Narvesenkiosken på jernbanen og det var fint om jeg kunne legge ut for henne så lenge. Nok et uventet spørsmål og jeg ble nok noe overrasket.

Jeg fortalte så høflig jeg kunne at jeg hadde et stramt tidskjema og at jeg, som sant var, skulle være hos en hyggelig familie på Stenseth om 20 minutter. Tiden strakk derfor dessverre ikke til.

Les også: Ti tips til boligjakten

Jeg hørte ikke mere fra fru Olsen, og vet i skrivende stund ikke hvordan hennes historie endte. Heller ikke hvordan det gikk med hennes mann, herr Olsen, på Strømsø sykehjem og om han faktisk fikk sin etterlengtede pakke med Petterøes rulletobakk den dagen.

Uansett, historien er med på å fortelle noe om hvordan en meglers hverdager blir forskjellige fra dag til dag. Vi møter stadig nye mennesker og får innblikk i
deres liv og tilværelse.

For min egen del ser jeg dette som noe man skal behandle med respekt og ydmykhet. Nettopp det å stadig komme i møte med nye mennesker gjør yrket
både meningsfylt og spennende!


LES FLERE BLOGGINNLEGG HER  
                                                                                 Av Trond Helgerud 
                                                                                                                                                           Eiendomsmegler MNEF