Er dette Norges beste oppvekstmiljø?

 Ola Novak Ødegaard. Godt kjent på:

 

Hva er det som får folk til å flytte fra beste Frogner på Oslo vest og bosette seg i en landbrukskommune som er mest kjent for epler og urter? Vi har tatt en prat med Ola Novak Ødegaard.

– Du vet det. Jeg bruker bare 8 minutter med bil ned til jobben i Drammen sentrum, så jeg føler absolutt at vi fremdeles bor i Drammen. Mange av de som bor her og jobber i Oslo pendler med el-bil inn til byen, eller de leverer ungene med el-sykkel i barnehagen og suser ned til togstasjonen.

Vi snakker Lier. 31 minutter med bil fra Oslo. Lier, landsbrukskommunen kjent for Egge eplemost – Norges desidert beste. Lier – der krydderurtene du kjøper på din lokale butikk kommer fra. Lier – knasende rosenkål, sprø lollosalat og det beste som norsk jordsmonn ellers har å by på gror. Med det sagt er dette en parantes i denne sammenhengen. Først og fremst snakker vi om et godt nabolag.

– Jeg tror de kvalitetene området har å by på med tanke på nærhet til naturen, de barnevennlige oppvekstvilkårene og det gode miljøet er årsakene til at Stoppenkollen er blitt såpass populært.

stoppenkollenMed to smårollinger på 2 og 5 år er Ola (40) godt kjent med hvordan livet plutselig snus på hodet når man får barn. Og det var den nye familiesituasjonen, som gjorde at han og samboeren bestemte seg for å flytte til Stoppenkollen.

– Vi hadde hørt mye flott om Stoppenkollen. Området ligger jo fantastisk til med utsikt over hele dalen og Drammensfjorden. Epleranker og grønne åkre så langt øyet kan se om sommeren. Vinterkledte åser, oppkjørte løyper og akemuligheter rett utenfor inngangsdøra om vinteren.

barn som aker

Men flottest av alt er måneskinnet skal vi tro Ola.

– Soloppgangene her kan være helt utrolige. Og når månen titter frem og speiler seg stor og rund i Drammensfjorden…

Selv trådde Ola sine barnsben på Austad, men er godt kjent på både Strømsø-siden og Bragernes. Siste stopp før Lier var Bragernes torg.

– Ikke et vondt ord om Drammen by eller Oslo vest, men når man får barn vil man gjerne ha litt mer tumleplass rundt beina. Men her på Stoppenkollen er vi omgitt av flott natur og fritidsaktivitetene er utallige. For barnefamilier som er glade i naturen er dette som å komme hjem. I tillegg har du velforeningen som arrangerer alt fra akedager, juletrefest, skattejakt til utekino for ungene. Nabolaget er akkurat passe sosialt, og man deltar på det man føler for

 

Ikke minst virker det som om valg av skolekrets spiller en rolle når barnefamilier skal bosette seg her.

– Nå har ikke barna våre kommet i skolealder ennå, men som eiendomsmegler treffer jeg jo folk. Mange søker seg hit på grunn av det gode skolemiljøet ved Høvik skole.

Høvik skole stod ferdig i 2009, ligger en trygg skolevei unna Stoppenkollen og er ikke helt det man forbinder med offentlig skole. I alle fall ikke om man har barn i en «litt sliten» Osloskole.

Et kjapt søk på Google kan gi følgende oppsummering:

Høvik skole. En moderne ytre arkitektur ønsker deg her velkommen og det naturlige samlingspunktet for elevene er et innendørs torg dandert med oppdaterte sittemøbler og spennende kunst. Men kanskje viktigst av alt for oss foreldre – skolen er mobilfri sone!

høvik skole

– Det jeg finner betryggende er at ungene kan vokse opp og gå på skole fra 1. til 10. trinn her i nabolaget. Og det er så mye ungene kan finne på i fritida. Her er det flerbrukshall, svømmebasseng tilknyttet skolen, fotballbane, håndballbane. Langrennsmuligheter, terrengsykling eller en tur til badevannet Klopptjern for den saks skyld. For barnefamilier som er glade i naturen er det genialt.

 

Så hva er din anbefaling til folk som ønsker å snuse litt nærmere på Stoppenkollen?

– Ta en dagstur hit, og se hva området har å by på. Stoppenkollen er et supert utgangspunkt uansett om du vil på tur til Stronghytta, Spiralen eller er gira på en lengre tur i naturen innover Finnemarka. Det å bo så nære naturen er luksus.

stoppenkollen