Da rottene flyttet inn

Hvor viktig er det egentlig å sikre seg når man skal selge en bolig? Les denne historien, så kan du gjøre deg noen tanker selv.

– Rotter?!!! Kvinnen så forundret og skrekkslagen på meg, sjokkert over påstandene som var fremmet mot henne i en tvist med kjøperen av hennes leilighet i Drammen sentrum.
– Ja, det er gjort funn av skader etter rotter i veggen og i deler av gulvet. De mener at du må ha kjent til dette?

Hun så fortvilet på meg: – Selvfølgelig ikke, hvordan skulle jeg vite det?

Jeg forklarte henne at lyd og lukt kan gi hint om skadedyr. Samtidig vet jeg at rotter er nattdyr og sky for mennesker. Jeg har hatt mange saker hvor tidligere eier bedyret at de aldri hadde merket seg noe slikt.
– De overtok leiligheten i sommer, hvorfor kommer de med dette nå? Jeg har dessuten lest i avisen at all flommen i høst har medført masse rotter i boligene til folk, det kan ikke være det da? At de har kommet inn nå?

-Det kan jo forklare noe, at du har jobbet mye på nettene, mener jeg, slik at du ikke har hørt disse nattdyrene.
-Mulig det, men jeg er sikker på at jeg ikke har hatt noen rotter i leiligheten min, sa hun.

Jeg hadde sett skaderapporten som de nye eierne hadde innhentet, den viste ferske spor av rotteavføring i vegger og gulv. De hadde funnet to kadaver og det var en ekstrem sterk lukt som de nesten ikke ble kvitt. Ingen av de sakkyndige kunne fastslå nøyaktig når rottene hadde kommet inn, om det var slik at rottene hadde bodd i leiligheten mens kvinnen og barna hennes bodde der.
– De nye eierne har flyttet ut, forklarte jeg. De krever 1.200.000 kroner for å reparere vegger og gulv, i tillegg til å tette bygningen slik at skadedyr ikke kan komme inn.
Da begynte hun å gråte. Hun hadde solgt leiligheten for 1.500.000 kroner.
– Så de mener at den egentlig bare er verdt 300.000? stotret hun.
– Ja, det er vel det de hevder…
– Men dette er vel de andre sameierne også ansvarlige for? Det er jo ikke bare min vegg?
– Det er riktig det, alle kostnader som vedrører bygningskroppen er samtlige av sameiernes ansvar. Men det har kommet en dom fra Høyesterett som gir kjøperen rett til å kreve alle pengene av deg, så må du kreve de inn av de øvrige sameierne.
– Hvordan kan jeg det da? Jeg bor jo ikke lenger der? Skal jeg «legge» ut
1.200.000 kroner og håpe på at jeg får de igjen fra naboene?

Jeg slet litt med å forklare henne hvordan dette hang sammen, spesielt fordi jeg selv syntes at situasjonen var merkelig og ulogisk. Jeg sa at det var at godt poeng at rottene kanskje hadde kommet seg inn med flommen den høsten og at retten kanskje ville legge det til grunn.
Hun ble fortvilet av tanken på å måtte stille i Drammen tingrett, hun sa hun aldri hadde vært i nærheten av en rettssak før.
Jeg forklarte at det ikke var så veldig skummelt og at hun ikke skulle tenke så mye på akkurat det.

– Vi kan jo se, vi kan vurdere om det er grunnlag for ett forlik…
– Ja sikkert, fnøs hun. 
– De som kjøpte krevde 500 kroner av meg på overtakelsen fordi de syns filteret på kjøkkenviften ikke var rent nok. I tillegg var de rasende fordi det hadde blitt skjolder på veggen der hvor jeg hadde hatt bilder. Ja, der er det nok mye velvilje.

– Hva er worst case for meg her? lurte hun.
– Det er at du må bruke to dager i retten, du må ta deg to dager fri fra jobben.
– Men kravet da? Alle pengene de skal ha? Jeg har lån over pipa, må jeg selge det lille huset mitt da? Hvor skal vi bo da? Ungene mine har akkurat funnet seg til rette på ny skole. Hvor skal vi bo?

Jeg har jobbet med eierskifteforsikring i mange år og har blitt godt vant med å få kjeft av motparter og Tv2-hjelper deg. Jeg har sett hundrevis av saker og opplevd hvordan disse sakene berører begge parter. Du tror kanskje at mine beste øyeblikk som advokat er når jeg vinner saker i retten.

Det er ikke det. Mine beste øyeblikk som advokat er når jeg kan si følgende:
– Ta det helt med ro, du fulgte meglers råd. Du tegnet eierskifteforsikring.

LES MER FRA BLOGGEN HER


Av Victoria van der Lagen-Larsen
Teamleder spesialskade/ advokat
Norwegian Claim Links