Veien til boligkjøp kan være lang

År med sparing og slit, BSU-konto, kausjonister og finansieringsbevis! Jeg trenger ikke si mer, veien til boligeier er vanskelig for folk flest. Og dette var kun første steg i prosessen.

Jeg har akkurat kjøpt meg min første leilighet og vil dele noen nyttige råd og tips. For meg har prosessen vært noe enklere, da jeg er utdannet eiendomsmegler. For en ung førstegangskjøper, som kanskje aldri har vært på en visning, kan dette virke litt overveldende.

Hvis du ikke har startet med å følge med på markedet, så er dette neste steg- etter sparing.
Du bør opparbeide deg en god oversikt over tilbudssiden, med tanke på standard og pris innenfor det aktuelle området du vil bo i. Følg med på alle arenaer! Du har finn.no som den største aktøren for formidling av salg av boliger. Her vil du stort sett få med deg alt som er til salgs, hvis du følger med jevnlig. Følg ulike meglerforetak på Facebook. Også har du boligaviser som blir utgitt en gang i uken.

Poenget er å skaffe seg et inntrykk av markedet. Hva kan du forvente å få i din prisgruppe? Hvor mye aktivitet og trykk er det på tilbudsfronten? Er situasjonen slik at det er mange boliger ute for salg har du «kjøpers marked», og du vil ha større sjanse for å unngå en heftig budrunde. Da kan det hende du får en bedre pris fordi interessentene er fordelt på flere boliger. «Selgers marked» vil selvfølgelig oppstå i det motsatte tilfelle.

Jeg anbefaler å lese så mange salgsoppgaver som mulig, dra på så mange visninger som mulig, og registrere deg på så mange interessentlister som mulig. Selv om du finner ut at boligen ikke falt 100 prosent i smak, så har du i det minste fått noe å sammenligne med. Du får med deg aktivitetsnivået og hva boligen ble solgt for. Mer kunnskap om markedet!    

Et tilfellet der boligen ikke blir solgt etter visning kan oppstå. Da kan det hende du får muligheten til å kjøpe boligen til en mer gunstig pris. Da må du handle kjapt, ikke sitte på sidelinjen og angre på at du ikke møtte opp på visningen eller at du ikke satte deg inn i salgsoppgaven.
Eksempelet bringer meg til et godt råd; som førstegangskjøper ønsker du å gjøre et godt kjøp, slik at du får en god avkastning på boligen når det er på tide å selge igjen. Det er blant annet vesentlig for en høyere egenkapital ved neste boligkjøp. Mange bor i sin første bolig i cirka to til fire år, eksempelet er mindre relevant når man kjøper en bolig man skal bo i mange år.

For de aller fleste kommer boligjakten til å ta tid. Det er store sjanser for at du ikke ender opp med ditt førstevalg, dessverre. Budrunder kan oppleves som et adrenalinrush, så det er viktig å holde hodet kaldt. Før budrunden anbefaler jeg å sette en maksgrense for boligen, det er lett å la seg bli revet med og glemme at det alltid vil komme nye muligheter.

Lykken når du vinner budrunden er ubeskrivelig god, men vent med feiringen om du har kjøpt en andelsleilighet, også kalt borettslagsleilighet. Her må forkjøpsretten avklareres. Boligen kan ha vært forhåndsutlyst eller allerede avklart, men i flere tilfeller må boligen utlyses i etterkant. Det er enten intern forkjøpsrett i det aktuelle borettslaget eller for alle medlemmene i boligbyggelaget som for eksempel NBBO og USBL. Informasjon om dette er alltid beskrevet i salgsoppgaven.

I min jakt etter min første bolig mistet jeg to andelsleiligheter for forkjøpsretten. I det ene tilfellet hadde jeg kun én dag mindre ansiennitet, det vil si at den andre interessenten hadde meldt seg inn i Nedre Buskerud Boligbyggelag kun én dag før meg. Det er surt, og derfor anbefaler jeg alle å melde seg inn i boligbyggelagene tidlig om man ikke allerede er medlem.

Andreas Høstvik
Eiendomsmegler MNEF

LES MER FRA BOLIGBLOGGEN HER